ARTIST PRESENTATION: Ru Runeberg

Mitt liv började i Helsingfors, där jag bodde och gick ut grundskolan och gymnasiet på det glada 80-talet.

Metallformgivningen dvs silversmidet kom med i bilden då jag tog mitt pick och pack och flyttade över pölen till Stockholm för att studera på metallfacket på Konstfack 1992.
På den vägen är jag trots några utsvävningar som bl a yrkesfiskare på Lofoten och opal grävare i Australien efter studierna.

Insekterna, som är en stor inspirationskälla i mina arbeten, fascinerade mig redan som barn!
Jag blir alltid påmind, av min kusin när vi träffas, om ett hyss som hon hamnade ut för när jag var tre eller fyra!
Hon hade varit barnvakt åt mig på mina farföräldrars sommarställe en sommardag då jag hade fått den briljanta idén att samla insekter och placera dem under täcket i hennes säng.
När hon på kvällen skulle krypa till sängs och lyfte på täcket, fick hon en överraskning hon aldrig glömt, då det kryllade av allehanda krypande och krälande insekter i den…
Jag, hade förmodligen tänkt att hon inte skulle behöva sova ensam den natten…

För tillfället bor och verkar jag i Vasa dit jag flyttade med min familj för ca 6 år sedan.
Det intressanta i mitt arbete som silverkonstnär är allt det oförutsedda man får ta del av och lära sig, som t ex att även den minsta, och kanske i mångas ögon meningslösa bananflugan, är nyckeln till Notch!

My life began in Helsinki, where I lived and completed elementary school and high school in the merry 1980s.

Metal design, or in other words silversmithing entered the picture when I gathered my belongings and moved overseas to Stockholm to study at Konstfack University of Arts, Crafts and Design in 1992. Despite some detours as for instance a professional fisherman in Lofoten and an opal digger in Australia, I have remained true to my path.


Insects, which are a great source of inspiration for my artworks, fascinated me already as a child! A cousin of mine always reminds me of a prank I played on her when I was three or four. She had been babysitting me at the summer cottage of my grandparents when I had the brilliant idea of gathering insects and placing them under her blanket. She has never forgotten the surprise she got in the evening, when she, going to bed, lifted her blanket and the bed was full of creepy crawlers of all shapes and sizes. I had probably just thought it’d be ice for her not so sleep alone that night…


For the moment I’m based in Vasa. I moved here with my family 6 years ago. The interesting part of my work as a silversmith is all the unexpected I get to participate in and learn about – for instance like that the smallest of creatures, the banana fly – surely overlooked by most! – actually is the key to Notch!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s